Sóc només pols, però em penso estrella.

diumenge, 25 de maig del 2014

ALPENS, CARTA OBERTA A "EL 9 NOU"




Senyor director de El 9 Nou:
En el setmanari de divendres passat, 10-1-14, vostès publiquen a primera plana la notícia sobre una desgràcia de la qual fou víctima una vaca, a la que varen torturar i matar, en el decurs d’una bretolada.
En aquest titular de primera plana vostés hi han inclós el nom del municipi d’Alpens, en explicar que l’autor d’aquesta bretolada  és un veí d’aquell poblet, però aquesta circumstància no sembla que tingui una importància suficient –en el context de la notícia—com per figurar en un titular i, a sobre, de primera plana.
Recordo que, en la ja antiga Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de  Bellaterra, a principis dels anys setanta,  ens explicaven, als estudiants de periodisme que a l’hora de redactar una notícia –i sobretot, en posar-li un titular—havíem de tenir en compte la regla que els professors d’aleshores anomenaven “de la piràmide invertida”, és a dir, la base a dalt. La qüestió més important de la notícia calia posar-la en primer terme, en el titular. I després era necessari distribuir els paràgrafs del text, seguint el mateix criteri, fins arribar al final, a baix de tot,  a la punta de la piràmide, on hauríem de fer constar els detalls de menor importància, si és que ens quedava espai disponible.
I en la meva modesta opinió, la circumstància que el brètol sigui un veí d’Alpens només és un detall de menor importància. No li sembla, senyor Director?