Sóc només pols, però em penso estrella.

dilluns, 15 de desembre del 2008

Objecció de consciència electoral de Marc Belzunces


No estem exactament d'acord amb tot, Marc. Si s'hagués tractat d'eleccions catalanes, jo tampoc no hauria estat a la mesa electoral, si es perpetuava aquest sistema dit democràtic però en realitat profundament injust. Contra la partitocràcia, abstenció! Així i tot, em sembla prou rellevant el teu gest, i et recolzo en la mesura que és un acte de desobediència pensat i (ho he patit a la pròpia pell), castigat.

"Objecció de consciència a Espanya: he de declarar davant el jutge el proper 15 de desembre

Fa uns dies la meva advocada, la Marta Clapés (Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH)) em va comunicar que s'iniciava el procés penal per la meva objecció de consciència a Espanya:

Finalment el Jutjat d'Instrucció nº 19 de Barcelona ha dictat interlocutòria d'incoació de les Diligències Prèvies per delicte electoral, assenyalant la teva declaració com a imputat pel proper dia 15-12-2008 a les 9.30 h del matí.

Això és al Passeig Lluís Companys 1-5, a tocar del Parc de la Ciutadella.

En principi no és el judici en si mateix, sinó que he de declarar davant d'un jutge i de la fiscalia per a què decideixen si tiren endavant el procés penal, o no veuen res. El fiscal, en tot cas, podria recórrer. A priori sembla un tràmit, ja que tornaré a dir el que vaig escriure, però la propera setmana em reuniré amb la Marta per a què em detalli tot plegat i com ho enfoquem.

En tot cas, es pot dir que la cosa ara sí que ha començat de debò.

A què m'enfronto

L'objecció de consciència electoral per motius independentistes (objecció de consciència a Espanya) no està reconeguda per la legislació espanyola. Així que m'enfronto a:

La llei del Règim General Electoral espanyol diu:

Artículo 143. El Presidente y los Vocales de las Mesas Electorales asi como sus respectivos suplentes que dejen de concurrir a desempeñar sus funciones, las abandonen sin causa legítima o incumplan sin causa justificada las obligaciones de excusa o aviso previo que les impone esta Ley, incurrirán en la pena de arresto mayor y multa de 30.000 a 300.000 pesetas.

Arrest major, segons m'han dit, vol dir presó. Tanmateix, cal considerar que per a penes menors de 2 anys si no tens antecedents (com és el cas), no s'ha de complir.

El llibret que t'envien a casa com a integrant d'una Mesa electoral diu:

(...) les persones nomenades com a president o presidenta, vocal o suplent que no acudeixen a exercir les funcions assignades al càrrec incorren en la pena de privació de llibertat de catorze a trenta dies i multa de dos a deu mesos.

Consultat amb un advocat, aquesta multa pot ser substituïda a voluntat del jutge per serveis a la comunitat els quals, en principi, em nego a cumplir. Ja en faig per voluntat pròpia. En aquest segon redactat el que no queda clar és si la multa té un límit econòmic, i si el té si correspon als 1.800 EUR (les 300.000 pessetes) o no.

Agraïments

Vull agrair a totes les persones que m'han trucat per telèfon, m'han escrit correus i comentaris al bloc des del començament per a mostrar-me la seva solidaritat i ajuda: Alfons López Tena, Cercle d'Estudis Sobiranistes, Josep Cruanyes, Gabriel Borràs, Enric Borràs, Josep Blesa, Vicent Partal, Miquel Strubell, Fundació Catalunya, Toni Hermoso, Alexis Vizcaino, Josep Maria Comajuncosas, Jordi Mas, Jordi Mallach, Jesús Corrius, Sílvia Martínez, Víctor Pàmies, Natxo Sorolla, Miquel Català, Guillem i Joan Camp (Racó Català), Xavier Mir, Jaume Renyer, David Valls, Josep Lluís Figueras, Guillem Carbonell, Joan Josep Isern, Jordi Casadevall, Toni Cucarella, Xesca Ensenyat, Saül Gordillo, Marc Roca, Diana Coromines, Ricard Canellas, Rosa Batalla, Enrique Calderón, Pau Cabot, Roser Iborra, Gerard Gort, Lluís Xifra, Ernest Vidal, David Figueres, Vicent Galduf, Ester (sinache), Àngel Canet, Albert Cortés, Jordi Montanyà, Jordi Rius, al vigilant del far desconegut, Manel Bargalló, Núria Serra, Esteve Canet, Maia Stibilj, Josep Selva, Jaume d'Escriu, Josep Puigdemont, Nació Digital, Enric Gil, Sònia S. Bagudanch, Jordi Borràs, Carles Garcia, Maria Vila, Josep Sort, Esparver, Talaiòtic, Miquel Saumell, Joan Calsapeu, Jaume Marfany, DALP, Pere Meroño, Marta Clapés, Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH), Àlex Hernàndez, i a tots els blocaires, autors de comentaris al bloc i altra gent que no he esmentat (per falta de temps).

De tot cor, gràcies!. S'agraeix que en aquest moments difícils (que ho són) tinguis gent al teu voltant que donin un pas endavant per ajudar-te.

Campanya de suport

En Josep Blesa i n'Enric Borràs han començat ràpidament (i sense avisar-me inicialment!) una campanya de suport, inclosa la recollida de calers per a pagar les despeses judicials i la multa. Els donatius els gestiona la Fundació Catalunya.

Les persones que vulguin ajudar poden fer una aportació a:

Beneficiari: Fundació Catalunya-FONS

Compte Caixa d'Enginyers: 3025-0012-19-1400008332

Per a transferències des de fora del Regne d'Espanya:
Iban: Es18 3025 0012 19 1400008332

Altra informació: Swift: cdenesbb

Concepte (important!): Defensa Marc Belzunces

És molt important que poseu del concepte, ja que si no no se sabrà que és pel cas. Podeu notificar-me la transferència a marcbel ensaïmada softcatala.org.

Gràcies Enric, Josep i membres de la Fundació Catalunya.

Apunts relacionats:

Espanya, NO gràcies: arrest major i multa de 180 a 1800 EUR

Objecció de consciència: la fiscalia del TSJC m'imputa delicte electoral

Objecció de consciència a Espanya: declaració de demà davant el jutge

Objecció de consciència a Espanya: declaració i campanya de suport

Objecció de consciència a Espanya: entrevista en directe a TV3, dimarts 8

Objecció de consciència a Espanya: entrevista a Els Matins (TV3)"