Sóc només pols, però em penso estrella.

dimecres, 27 d’agost del 2008

El Govern es nega a escoltar familiars i amics d'Amadeu Casellas





Amadeu Casellas fa 65 dies que és en vaga de fam. A més, a partir d’avui ha decidit no prendre més glucosa i ingerir només aigua. És dilluns 25 d’agost i L’ACCENT hem quedat amb la seva mare, l’advocada i el grup de gent que li dóna suport per entrevistar-los. Ens reunim davant d’Institucions Penitenciàries, on han quedat amb el màxim responsable, Albert Batlle, per tenir-hi una reunió i exposar-li les reivindicacions d’Amadeu Casellas: tercer grau o refundació de condemnes per sortir en llibertat després de 22 anys. Diverses unitats dels Mossos d’Esquadra els barren el pas. Una quarantena de persones talla el carrer Aragó en solidaritat amb el pres anarquista. Un Mosso els diu que Batlle només els rebrà si desconvoquen la concentració, i a més diu que només poden entrar dues persones. Ells no accepten les condicions, i demanen de presentar una queixa escrita. Els Mossos els obliguen a redactar la queixa al mig del carrer. La Generalitat els nega el diàleg.

amadeu_casellas_1.jpg
ENTREVISTA
“L’Amadeu diu que sortirà lliure o amb els peus per davant”

Entrevista a Diana Reig (advocada), Roser Iborra (Grup de Suport de Vic) i Josefina Ramon (mare del pres).



Amadeu Casellas (nascut el 1959) fa 22 anys que és a la presó. Aquest militant anarquista compleix diverses condemnes, la majoria per atracaments. Elsdiners que obtenia de les accions armades els donava, sobretot, a treballadors de fàbriques en lluita. És per això que en alguns àmbits el coneixien com el “Robin Hood anarquista”.
Des del passat 23 de juny, aquest pres anarquista osonenc està en vaga de fam per exigir que el posin en llibertat. En el moment que L’ACCENT hem entrevistat la seva advocada, la mare i una representant del grup de suport de Vic, l’Amadeu està ingressat a la secció penitenciària de l’hospital de Terrassa.
Les darreres setmanes arreu dels Països Catalans i de l’Estat espanyol s’han convocat diverses mobilitzacions i actes per exigir la llibertat de l’Amadeu Casellas. Per seguir l’actualitat i saber les convocatòries hi ha la següent pàgina web osonenca: paisatgedesdelafinestra.blogspot.com.



Per què fa la vaga l´Amadeu Casellas?
DIANA REIG: El que exigeix l´Amadeu amb la vaga de fam és que el posin en llibertat, i ofereix dues opcions: que li donin en tercer grau penitenciari que refonguin les condemnes que actualment està complint. A ell el 1987 ja li van refondre cinc condemnes que tenia, que es van convertir en una sola de 15 anys de presó; el que demanem ara és que facin el mateix amb les que està complint, és una cosa que fan amb tots els presos. Si li refonen les actuals es convertirien en 15 anys. Tot plegat sumaria 30 anys de presó. Si a aquí li restem 8 anys que ha aconseguit de beneficis penitenciaris, doncs ens col·loquem als actuals 22 anys que ara compleix. És per això que s´ha posat a fer la vaga de fam.

I tenint en compte això, per què no l´han deixat anar encara?
DIANA REIG: Institucions Penitenciàries posa l´excusa del trencament de condemna, ja que l´ha trencada diverses vegades. Però aquí hi ha una trampa, perquè en realitat li fan pagar per dos aquest delicte: per una banda, entre les condemnes per les quals compleix presó hi ha el trencament de condemna, però alhora diuen que trencar la condemna li resta beneficis penitenciaris. És una doble condemna per un únic delicte.

La petició de llibertat, en quin punt es troba a nivell legal?
ROSER IBORRA: Nosaltres vam presentar-ho a la jutgessa de Vic que corresponia, però es va mostrar molt dura i va denegar la llibertat. No es va cansar de repetir que ella estava sotmesa a “l´imperi de la llei”. Ara hem apel·lat al Tribunal Provincial de Barcelona. Però nosaltres sabem que la raó per la qual el mantenen empresonat no és legal sinó política. Ho fan per castigar-lo ja que ha estat un pres molt reivindicatiu.

En quines reivindicacions ha participat?
DIANA REIG: Ell ha participat en moltes campanyes al llarg de tots els anys que ha estat a la presó, i ha fet diverses vagues de fam. Recentment ha participat en la campanya contra els presos FIES i per l´excarceració dels presos malalts.

Com està a nivell de salut física?
DIANA REIG: Ha perdut 30 quilos en aquests 65 dies, i ara només en pesa 63, està molt esquelètic. I ara estem preocupades perquè si deixa de prendre la glucosa pot ser molt negatiu per la seva salut.

MARE: Estic espantada perquè no sé què passarà, tinc por que li quedin seqüeles.. Ja comença a fallar-li la vista, i no s´aixeca del llit. No vol que jo vagi més a visitar-lo perquè no vegi com està. Els d´Institucions Penitenciàries tenen la compassió als peus. L´última vegada que hi vaig anar només em van deixar estar amb ell 15 minuts. Moltes vegades em mossego la llengua perquè no vull dir coses que li puguin portar problemes.

DIANA REIG: Cada vegada que hi anem ens posen traves, cada dia ens posen normes noves.

ROSER IBORRA: Des que l´han traslladat a l´hospital només deixen entrar la mare, l´advocada i dues persones més. A molts que ho hem demanat no ens deixen entrar-hi. Jo he fet la sol·licitud quatre vegades per visitar-lo a l´hospital, i el mateix Amadeu també ho ha demanat, però cada cop que demanem què passa ens diuen que no tenen constància de la petició i ho hem de tornar a demanar.

I pel que fa al seu estat d´ànim, com l´heu trobat?
DIANA REIG: Ell està molt animat, té moltes esperances, i això ens fa tenir esperances a tots. La veritat és que està gairebé esquelètic, però quan parles amb ells veus que encara està animat, i fins i tot t´anima a tu. Està convençut del que fa. Ja va començar una primera vaga de fam el mes d´abril, però la va deixar perquè el responsable de la presó li va dir que ho resoldria; però no va complir-ho i l´Amadeu va veure que li havien venut fum, que li havien pres el pèl. Ara diu que sortirà per les seves pròpies cames o amb els peus per davant. La vaga és fins a les últimes conseqüències.

Mira també:

http://www.laccent.cat/article.asp?n=136&idart=1679